5 August, 2016
Letní kuře na paprice s jogurtem a zelným salátem
Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: akce, bulgur, jogurt, kuře, leták, léto, paprika, rýže, salát, zelný salát
Uvařte si svěží letní verzi kuřete na paprice. Potřebujete jen kuře, mletou papriku a smetanový jogurt. Jako přílohu můžete zvolit salát z bulguru a zelí nebo dušenou rýži a zelný salát zvlášť. Kuře samozřejmě seženete jako vždy v akci, tento týden třeba v Albertu.
Koupili jsme v akci:
Kuře celé |
Recepty:
Letní kuře na paprice s jogurtem a zelným salátem
Potřebný čas: 15 minut příprava + 20 minut vaření
Kuře celé – 3 lžíce mleté papriky (sladké nebo kombinace s pálivou) – 2 cibule – 2 lžíce hladké mouky – smetanový jogurt cca 250 g – bílé zelí cca 250 g – 3 mrkve – 1 červená cibule – šťáva z ½ citronu – olivový olej – pepř, sůl
Nejprve si dáme vařit rýži nebo bulgur na přílohu.
Kuře naporcujeme a větší kusy vykostíme (nebo kosti necháme, ale budeme vařit déle).
2 lžíce mleté papriky smícháme se 2 lžícemi mouky, lžičkou soli a trochou pepře. V hrnci se silným dnem rozpálíme zhruba 3 lžíce olivového oleje.
Kusy kuřete obalíme v mouce s paprikou. Zprudka orestujeme ze všech stran v hrnci. Mezitím si cibuli pokrájíme na plátky nebo kousky.
Orestované kuře vyndáme z hrnce a dáme orestovat cibuli. Poté maso vrátíme a vše podlijeme hrnkem vody. Zmírníme plamen a pod pokličkou dusíme zhruba 15 minut do změknutí.
Uvařený bulgur dáme vychladnout a připravíme zbytek salátu (pokud máme jako přílohu rýži, salát děláme zvlášť). Bílé zelí nakrouháme nebo nakrájíme na krátké nudličky, stejně tak oloupanou mrkev. Cibuli posekáme najemno. K zelenině přidáme 2 lžíce olivového oleje, sůl, trochu pepře a šťávu z poloviny citronu. Případně už přidáme vychladlý bulgur a vše řádně promícháme a dáme zatím do lednice.
Kuře uvařené doměkka vyndáme z omáčky a cibuli vyjmeme nebo rozmixujeme. Podle hustoty omáčku případně zredukujeme, aby byla hustší (budeme ji ještě ředit jogurtem). Hrnec s omáčkou sundáme z plamene a rychle vmícháme jogurt. Už dál nevaříme.
Na talíři podáváme ještě velmi teplé kusy kuřete polité omáčkou s jogurtem a doplníme připravenou přílohou.
Dobrou chuť!