19 December, 2015
Bliny s kaviárem, schwarzwaldskou šunkou nebo roastbeefem
Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: akce, bliny, citrón, kaufland, kaviár, leták, roastbeef, smetana, šunka, zakysaná
Na závěr tréninku na vánoční a silvestrovskou tabuli upečeme bliny, malé lívance z pohankové mouky, které nám poslouží jako výborný základ pro různé jednohubky, především pak kaviárové se zakysanou smetanou. Jako další varianty uděláme bliny se schwarzwaldskou šunkou a bazalkovou smetanou, nebo s roastbeefem a francouzskou hořčicí. Na trénink i na silvestra nebo vánoce se předzásobíme v Kauflandu.
Koupili jsme v akci:
Kaviár černý, červený |
Schwarzwaldská šunka |
Vejce |
Citrony |
Recepty:
Pohankové bliny (cca 30 kusů)
Potřebný čas: 10 minut příprava + 1 hodina kynutí + 20 minut pečení
Pohanková mouka 120 g – pšeničná mouka hladká 120 g – plnotučné mléko 240 g – 1 vejce – 10 g droždí – sůl, pepř
Droždí rozmícháme nejprve v troše mléka, poté přilijeme zbytek. Do hnětače nebo do mísy dáme obě mouky, přilejeme mléko s kvasnicemi a přidáme žloutek, který jsme oddělili od bílku. Dále přisypeme lžičku soli a trochu černého pepře. Pečlivě promícháme do hustšího palačinkového těsta (alespoň 5 minut v hnětači), zakryjeme potravinovou fólií a dáme do tepla odpočinout a nakynout zhruba na jednu hodinu.
Mezitím si z bílku ušleháme sníh, který zlehka zapracujeme do vyzrálého těsta.
Rozpálíme pánev s olejem a nabíráme těsto zhruba na půl lžíce a smažíme z obou stran, nejprve 3-5 minut z jedné a pak zhruba polovinu času z druhé strany.
Upečené bliny dáváme stranou a necháme vychladnout. Připravit si je můžeme také den předem.
Nejvhodnější kombinací na zdobení blinů je zakysaná smetana, citron a kaviár. Na upečené bliny dáme půl lžičky husté zakysané smetany, přidáme trochu kaviáru a čtvrtinu tenkého plátku citrónu, dozdobíme čerstvým koprem.
Další variantou je schwarzwaldská šunka, kterou kombinujeme například s bazalkou, kterou posekáme najemno a promícháme s trochou zakysané smetany a dáme v tenké vrstvě na bliny pod šunku. Navrch dozdobíme kouskem rajčete.
Také můžeme udělat bliny s roastbeefem, kdy opět natřeme tenkou vrstvu zakysané smetany na bliny, přidáme kousek roastbeefu, ochutíme trochou francouzské hořčice a dozdobíme červenou cibulí krájenou nadrobno a kouskem salátové nebo nakládané okurky.
Dobrou chuť!