21 August, 2015
Broskvový koláč s bazalkou a letní salát s masovými kuličkami
Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: akce, bazalka, billa, broskve, koláč, kuličky, leták, mleté, salát
Celé léto se v akce v obchodech bohužel nesou ve znamení cukrových melounů, krkovičky a broskví. Nicméně i tentokrát toho dokážeme využít: nakoupíme broskve, míchané mleté maso nebo onu krkovičku, kterou umeleme, k tomu přidáme letní zeleninu a uděláme dvě letní rychlovky: broskvový koláč s bazalkou a letní salát s masovými kuličkami. Tentokrát nakoupíme v Bille, leták najdete zde.
Koupili jsme v akci:
Ploché nektarinky 0,5 kg |
Mleté maso 600 g |
Máslo 250 g |
Recepty:
Letní salát s masovými kuličkami
Potřebný čas: 15 minut příprava + 10 minut pánev nebo gril
Mleté maso vepřové nebo míchané 600 g – římský salát – ½ svazku čerstvé karotky – ½ salátové okurky – jarní cibulka – česnek 4 stroužky – koření tandoori 2 lžíce – citronela (citronová tráva) 1-2 kusy – šťáva z ½ citronu nebo limety – olivový olej – pepř, sůl
Mleté maso smícháme s kořením tandoori, 2 stroužky utřeného česneku a najemno posekanou citronelou. V mokrých rukách uděláme kuličky, které nasucho nebo na oleji na pánvi, případně na grilu opečeme ze všech stran. Uvařené dáme stranou, nejlépe na papírovou utěrku.
Mezitím připravíme salát, který pokrájíme na větší kusy, mrkev nakrájíme na tenké plátky, okurku na půlkolečka, jarní cibulku posekáme nadrobno. Zálivku připravíme ze 3 lžic olivového oleje, 2 utřených stroužků česneku, pepře, soli a šťávy z poloviny citronu nebo celé limety.
Zeleninu nejprve promícháme zvlášť, poté přidáme masové kuličky, zálivku a opět promícháme.
Můžeme podávat, například s opečenou bagetou.
Broskvový koláč s bazalkou
Potřebný čas: 15 minut příprava + 30 minut pečení
Ploché nektarinky nebo jiné broskve 0,5 kg – listové těsto – letní bobule (např. borůvky) – 30 g másla – 10 lístků bazalky – moučkový cukr na posypání
Troubu si předehřejeme na 200°C.
Broskve omyjeme, rozpůlíme a vyndáme pecku. Nakrájíme na tenké stejné plátky.
Listové těsto připravíme na plech a propícháme po celé ploše vidličkou. Vyskládáme plátky broskví, přidáme bobule, které máme, např. borůvky, jemně posekanou bazalku, tenké plátky másla a zasypeme trochou moučkového cukru.
Dáme péct do trouby na cca 30 minut.
Po vyjmutí z trouby můžeme přidat čerstvé maliny a podáváme.
Dobrou chuť!