Home / Uncategorised / Česká klasika – koprová omáčka a květákový kuskus v akci v letáku Albert od 24.6.2015
26 June, 2015

Česká klasika – koprová omáčka a květákový kuskus v akci v letáku Albert od 24.6.2015

Comments : 3 Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: , , , , , , , , , ,

Aktuální leták Albert nám přináší spoustu surovin na tu nejlepší koprovou omáčku s pečeným hovězím a svátečním nadýchaným houskovým knedlíkem, co se vždy povede. Také využijeme akce na letní zeleninu a uděláme čerstvý kuskus z květáku podle dřívějšího receptu, který najdete zde. Do květákového kuskusu přidáme i nasucho opražená slunečnicová semínka, která jsou v akci. Letáky Albert najdete zde.

 Koupili jsme v akci:

Hovězí loupaná plec cca 600 g 134,90 (cena za 1 kg)
Máslo 250 g 26,90  
Cukr krystal 1 kg 9,90
Smetana ke šlehání 200 g 16,90
Anglická slanina 100 g 26,90
Květák 1 ks 14,90
Rajčata cherry 300 g 34,90
Slunečnicová semínka 5,90

 

Recepty:

 

Hovězí pečeně a koprová omáčka (4 porce)

Potřebný čas: 20 minut + 3 hodiny pečení

Hovězí loupaná plec cca 600 g – slanina 100 g – šalotka 1 ks – kopr (čerstvý, mražený nebo sterilovaný) – máslo 50 g – hladká mouka 50 g – smetana 31% 200 g – cukr krystal 2 lžíce – ocet 2 lžíce – pepř, sůl

Troubu si předehřejeme na 160°C. Maso osolíme a opepříme a na rozpálené pánvi necháme ze všech stran zatáhnout (cca 1 minutu z každé strany). Přendáme do zapékací mísy, navrch vyskládáme plátky slaniny, mírně podlijeme vodou a zakryjeme poklopem k míse nebo alobalem. Dáme péct do trouby zhruba na 3 hodiny.

Mezitím si připravíme omáčku. V rendlíku rozpustíme máslo, ve kterém necháme zpěnit nadrobno posekanou šalotku. Přidáme mouku a vzniklou jíšku lehce zapražíme a zalijeme smetanou a zhruba stejným množstvím vody.

Dále podle chuti přidáváme cukr, ocet, sůl, malou špetku pepře. Případně doplníme vodou na požadovanou konzistenci. Stáhneme z plotny a přidáme kopr, který už nevaříme. Pokud použijeme sterilovaný kopr, přidáme ho před dochucením omáčky i s nálevem.

Pečené maso necháme mírně vychladnout (dojít) a krájíme z něj plátky. Podáváme se svátečním houskovým knedlíkem podle následujícího receptu.

 

Jednoduché sváteční houskové knedlíky (4 porce)

Potřebný čas: 25 minut + 15 minut vaření

100-200 g hrubé nebo polohrubé mouky – 4 rohlíky – 4 vejce – 100 ml mléka – 100 ml vody – sůl – potravinová fólie  

Ve větším hrnci si dáme vařit neosolenou vodu.

Rohlíky nakrájíme na kostičky. Pokud máme čerstvé, dáme nakrájené kostičky na plech a na chvíli je dáme třeba k pečícímu se masu do trouby vyschnout.

Vejce oddělíme na žloutky a bílky, z bílků ušleháme sníh. Žloutky ušleháme s mlékem, solí a vodou, poté přidáváme mouku, dokud nemáme konzistenci hustšího palačinkového těsta. Přidáme nakrájené rohlíky a důkladně promícháme. V této fázi můžeme přidat i různé posekané bylinky, ale ke koprové omáčce nebudeme přidávat žádné.

Poté, co rohlíky do sebe natáhly většinu těsta, opatrně do směsi vmícháme ušlehaný sníh.

Na pracovní desce si uřízneme kus potravinové fólie zhruba velikosti většího prkénka a doprostřed do spodní poloviny dáme 2 nebo 3 vrchovaté lžíce knedlíkového těsta (případně postupně zkoušíme, jaká velikost se nám dobře balí). Těsto ve fólii podélně zabalíme jako bonbon, který poté chytneme za konce a ve vzduchu mezi rukama pořádně zatočíme a stáhneme. Vznikne nám tvar malého knedlíku, zakroucená fólie na stranách drží sama.

Takto připravené balíčky dáme do vroucí vody a vaříme zhruba 15 minut podle velikosti (převařit tyto knedlíky nejde, pouze nedovařit). Vyndáme knedlíky z vody a necháme chvíli vychladnout.

Nakrájíme rovnoměrné plátky a podáváme.

 

Dobrou chuť!

Hovězí pečeně s koprovou omáčkou a svátečním houskovým knedlíkem - www.chytrevarime.cz Hovězí pečeně s koprovou omáčkou a svátečním houskovým knedlíkem - suroviny - www.chytrevarime.cz Květákový kuskus - suroviny - www.chytrevarime.cz Květákový kuskus - www.chytrevarime.cz

3s COMMENTS

3 thoughts on : Česká klasika – koprová omáčka a květákový kuskus v akci v letáku Albert od 24.6.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *