17 November, 2017
Hořký meloun – co s tím
Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: asie, hořký meloun, hovězí, kýta, vepřové
Možná se vám někdy stane, že si z asijské tržnice přinesete domů legračně vypadající okurku a doma zjistíte, že to je tzv. hořký meloun. Název nelže – je to hořký, a možná i meloun. Určitě to není zelenina z Top 10, ale už jen pro ten exotický vzhled a údajné skvělé účinky na zdraví stojí za to se s tím poprat. Budeme mj. potřebovat hovězí nebo vepřovou kýtu, sójovou omáčku, cukr a česnek, na přílohu jasmínovou rýži nebo salát z rýžových nudlí.
Koupili jsme v akci:
Hořký meloun, a nebyl ani ve slevě |
Vepřová nebo hovězí kýta |
Recepty:
Hořký meloun s karamelizovaným masem
Potřebný čas: 20 minut příprava + 10 minut vaření
2 střední hořké melouny – 400 g vepřové nebo hovězí kýty – 1 mrkev – 3 lžíce třtinového cukru – 4 lžíce sójové omáčky (nebo 2 lžíce sójové omáčky a 2 lžíce rýžového vína) – 1 lžíce bramborového škrobu – 3 stroužky česneku – 1 lžíce oleje – sůl
Nejprve omyjeme hořké melouny, rozkrojíme je podélně na půlky a lžičkou vydlabeme – necháme pouze zelenou dužinu. Poté jej nakrájíme na podélné nudličky, posolíme a necháme v misce „vypotit“ – sůl nám vytáhne přebytečnou vodu a s ní i trochu hořké chuti. Po zhruba 15 minutách melounové nudličky důkladně propláchneme a necháme odkapat.
Mezitím nakrájíme maso také na nudličky zhruba stejně velké jako meloun. Česnek utřeme a spolu se sójovou omáčkou, případně i rýžovým vínem, a škrobem dáme na maso, které necháme zhruba 10 minut marinovat, aby omáčku natáhlo. Připravíme si také mrkev, kterou nakrájíme nebo nastrouháme na nudličky.
Rozpálíme si vyšší pánev nebo ideálně wok s olejem, přidáme cukr a jakmile začne karamelizovat, tak i maso. Zprudka orestujeme a pak už jen přidáme meloun a úplně nakonec mrkev. Meloun by měl být uvařený na skus, aby trochu pořád křupal. Podle chuti také přidáme pálivou chilli papričku.
Podáváme s rýží nebo salátem z rýžových nudlí.
Pokud nám to stále přijde šíleně hořké, opakujeme si dokola, že hořký meloun je zdravý, protože snižuje hladinu cukru v krvi, je blahodárný na funkci jater a zbavuje tělo toxinů. 🙂
Dobrou chuť!