Home / Uncategorised / Jehněčí s olivami na víně
17 April, 2016

Jehněčí s olivami na víně

Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: , , , , , , ,

Připravte za půl hodiny skvělý nedělní oběd – jehněčí na zelených a černých olivách a bílém víně se šťouchanými bramborami s olivovým olejem jako přílohou. Potřebujete jen pár ingrediencí, a většinu z nich seženete tento týden navíc chytře v akci.

Koupili jsme v akci:

Jehněčí kýta nebo plec s kostí – plátky
Olivový olej
Suché bílé víno
Černé a zelené olivy

 

Recepty:

Jehněčí s olivami na víně (4 porce)

Potřebný čas: 10 minut příprava +20 minut vaření

Jehněčí kýta nebo plec s kostí (4 plátky) – černé a zelené vypeckované olivy – 2 cibule – olivový olej – 2 dcl suchého bílého vína – snítka rozmarýnu – špetka mleté pálivé papriky – sůl, pepř

Nejprve si dáme vařit oloupané a pokrájené brambory na přílohu. Vaříme nejlépe v bujonu, stačí z kostky.

Rozpálíme si hlubší pánev s olivovým olejem. Plátky jehněčího osolíme, opepříme a dáme zprudka orestovat na pánev. Mezitím si pokrájíme cibuli na větší kousky (například měsíčky) a po obrácení plátků masa je už přidáme do pánve. Přidáme také snítku rozmarýnu potrhaného na větší kusy.

Jakmile je maso zatažené, zalijeme vše bílým vínem a přidáme okapané olivy – zhruba hrst černých a hrst zelených. Přidáme také špetku pálivé papriky nebo například pepperoncina. Po odpaření alkoholu z vína pánev zaklopíme pokličkou a dusíme podle kvality masa – uzrálou kýtu zhruba 5 minut, plec asi 15.

Vzniklou omáčku u masa můžeme zahustit lžicí mouky rozpuštěné ve studené vodě – necháme poté provařit.

Uvařené brambory slejeme a zlehka ušťoucháme – přidáme olivový olej a sůl podle chuti.

Na talíři porce jehněčího masa položíme na šťouchané brambory a přelijeme omáčkou s olivami, můžeme dozdobit čerstvým rozmarýnem.

Dobrou chuť!

Jehněčí s olivami na víně - suroviny - www.chytrevarime.cz Jehněčí s olivami na víně - www.chytrevarime.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *