17 April, 2016
Jehněčí s olivami na víně
Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: akce, brambory, jehněčí, leták, olivy, plec, rozmarýn, víno
Připravte za půl hodiny skvělý nedělní oběd – jehněčí na zelených a černých olivách a bílém víně se šťouchanými bramborami s olivovým olejem jako přílohou. Potřebujete jen pár ingrediencí, a většinu z nich seženete tento týden navíc chytře v akci.
Koupili jsme v akci:
Jehněčí kýta nebo plec s kostí – plátky |
Olivový olej |
Suché bílé víno |
Černé a zelené olivy |
Recepty:
Jehněčí s olivami na víně (4 porce)
Potřebný čas: 10 minut příprava +20 minut vaření
Jehněčí kýta nebo plec s kostí (4 plátky) – černé a zelené vypeckované olivy – 2 cibule – olivový olej – 2 dcl suchého bílého vína – snítka rozmarýnu – špetka mleté pálivé papriky – sůl, pepř
Nejprve si dáme vařit oloupané a pokrájené brambory na přílohu. Vaříme nejlépe v bujonu, stačí z kostky.
Rozpálíme si hlubší pánev s olivovým olejem. Plátky jehněčího osolíme, opepříme a dáme zprudka orestovat na pánev. Mezitím si pokrájíme cibuli na větší kousky (například měsíčky) a po obrácení plátků masa je už přidáme do pánve. Přidáme také snítku rozmarýnu potrhaného na větší kusy.
Jakmile je maso zatažené, zalijeme vše bílým vínem a přidáme okapané olivy – zhruba hrst černých a hrst zelených. Přidáme také špetku pálivé papriky nebo například pepperoncina. Po odpaření alkoholu z vína pánev zaklopíme pokličkou a dusíme podle kvality masa – uzrálou kýtu zhruba 5 minut, plec asi 15.
Vzniklou omáčku u masa můžeme zahustit lžicí mouky rozpuštěné ve studené vodě – necháme poté provařit.
Uvařené brambory slejeme a zlehka ušťoucháme – přidáme olivový olej a sůl podle chuti.
Na talíři porce jehněčího masa položíme na šťouchané brambory a přelijeme omáčkou s olivami, můžeme dozdobit čerstvým rozmarýnem.
Dobrou chuť!