22 October, 2016
Kuřecí kousky pečené v indickém madras karí s jogurtem, rýžový pilaf a dušená barevná karotka
Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: akce, basmati, billa, indické, jogurt, kari, karotka, kuře, leták, madras, mrkev, pečené kuře, pilaf, pilau, rozinky, rýže
Udělejte si výlet do Indie, tedy alespoň na talíři – upečte kuřecí kousky v indickém koření madras a jogurtu a doplňte je smaženou rýží s rozinkami a dušenou mrkví. Příprava je trošku zdlouhavá, ale jednoduchá. Nebojte se provětrat všechny do rohu zastrčené kořenky – kořením se ve většině indických jídel skutečně nešetří. Kuře jako hlavní ingredienci kupte v akci, tento týden třeba v Bille.
Koupili jsme v akci:
Kuře celé + 2 čtvrtky |
Recepty:
Kuřecí kousky pečené v indickém madras karí s jogurtem, rýžový pilaf a dušená barevná karotka
Potřebný čas: 30 minut příprava + marinování přes noc + 2,5 hodiny pečení + 20 minut vaření
4 kuřecí stehna, 2 křídla – 400 g bílého jogurtu – 1 hrnek rýže basmati – 6 barevných mrkví – 3 velké cibule – 3/4 paličky česneku – 4 lžíce kořenící směsi madras karí – nové koření, hřebíček, badyán, římský kmín, pepř, sůl
Den předem si naporcujeme kuře na kousky s kůží nebo bez a najemno pokrájíme dvě cibule a česnek. Cibuli, česnek a kořenící směs smícháme s jogurtem, doplníme pepř a sůl (hotovou jogurtovou remuládu před vložením masa ochutnáme, jestli je dost slaná). Remuládu přendáme do zapékací mísy a vložíme kousky kuřete, které musejí být zcela ponořené. Zakryjeme a dáme do lednice přes noc.
Troubu rozehřejeme na cca 160°C a dáme do ní zakrytou zapékací mísu s připraveným kuřetem v jogurtu. Pečeme zhruba 2 hodiny.
Mezitím si připravíme indický rýžový pilaf – na zhruba 3 lžících oleje rozehřejeme jeden rozlámaný badyán, 5 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, trochu černého pepře, lžičku římského kmínu a zhruba 2 lžíce rozinek. Přidat také můžeme kurkumu, pokud chceme rýži zabarvenou do žluté. Než se koření rozvoní, pokrájíme najemno zbývající cibuli a přidáme ji ke koření. Po chvíli přisypeme rýži basmati a také ji orestujeme. Následně zalijeme hrnkem vody, stáhneme plamen a přiklopíme pokličkou. Vaříme zhruba 10 minut, dokud není rýže měkká, podle potřeby přidáváme postupně vodu.
Barevnou (nebo pouze tradiční oranžovou) mrkev oloupeme a nakrájíme na zhruba 1 cm silná kolečka. Na hluboké pánvi rozehřejeme lžíci oleje nebo másla a 2 lžičky římského kmínu. Přidáme kolečka mrkve, podlijeme trochou vody a zaklopíme pokličkou. Dusíme, dokud mrkev mírně nezměkne, zhruba 5 minut. Podle chuti osolíme, ale sůl také přidávat nemusíme vůbec.
Kuřecí maso v jogurtu vyndáme z trouby, kterou ihned rozpálíme na 220°C. Kousky kuřete přendáme na pečící tác a vrátíme do pár minut do trouby, aby se vytvořila vypečená kůrka. Z výpeku můžeme vytvořit omáčku k masu a rýži tak, že ho část zredukujeme v rendlíku a následně nastavíme čerstvým jogurtem.
Vše naskládáme k sobě na talíře, rýži můžeme dozdobit čerstvou bylinkou, například koriandrem, a podáváme.
Dobrou chuť!