1 October, 2016
Laoský kuřecí lab s rýžovými nudlemi
Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: akce, albert, čili, kuře, kuřecí, laab, lab, lap, larb, leták, nudle, rybí omáčka, salát, zázvor
Lab, známý také jako lap, laab nebo larb, je mleté maso s čerstvými bylinami a zeleninou v různých verzích a pochází z oblasti Thajska, Laosu a Kambodže. Vaření to není nijak složité, vystačíte si s jednou pánví nebo wokem, mísou a tyčovým mixérem. Připravte si lab z pečeného kuřecího masa, podávat jej můžete například s lepkavou jasmínovou rýží, nebo rovnou promíchaný jako studený salát s rýžovými nudlemi. Hlavní surovinu, tedy kuřecí prsa koupíte tento týden v akci například v Albertu.
Koupili jsme v akci:
Kuřecí prsa |
Rýžové nudle |
Recepty:
Kuřecí lab s rýžovými nudlemi (4 porce)
Potřebný čas: 20 minut příprava + 10 minut vaření
4 kuřecí prsa – polovina velkého balení rýžových nudlí – 2 velké šalotky – zhruba palec čerstvého galgánu nebo zázvoru – 3 stroužky česneku – 2 balení koriandru, případně 1 balení doplníme mátou a bazalkou – 1 lžíce cukru – 2 nebo 3 čili papričky – limeta – rybí omáčka – 2 lžíce rýžového prášku (připravíme podle receptu) – olej – sůl
Nejprve si připravíme rýžový prášek, klidně i do zásoby – na pánvi nasucho orestujeme jasmínovou rýži, kterou necháme vychladnout a poté umixujeme zhruba do konzistence krupicového nebo krystalového cukru a dáme stranou.
Na pánvi nebo woku rozehřejeme 2 lžíce oleje a zprudka na ní orestujeme osolená kuřecí prsa z obou stran. Poté zaklopíme pokličkou a chvíli dusíme. Maso dáme stranou a necháme vychladnout.
Mezitím si nadrobno posekáme šalotku, česnek a čili papričky a nastrouháme zázvor. Pánev s výpekem z masa znovu rozpálíme a připravenou šalotku s ostatním na ní necháme provařit doměkka společně se lžící cukru. Poté pánev opět stáhneme z plamene.
Vychladlé kuřecí maso posekáme tyčovým mixérem a přidáme zpět do pánve k šalotce. Doplníme o posekané bylinky, 2 lžíce rýžového prášku a podle chuti přidáme rybí omáčku a šťávu z limety.
Vše nakonec promícháme s uvařenými a nahrubo posekanými rýžovými nudlemi, případně i s trochou salátu, a podáváme.
Dobrou chuť!