Home / Uncategorised / Leták Albert 1.4. – 7.4.2015 – Velikonoční menu
2 April, 2015

Leták Albert 1.4. – 7.4.2015 – Velikonoční menu

Comments : 1 Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: , , , , , , , , , ,

Z aktuálního akčního letáku Alberta tento týden uvaříme skvělé a přitom jednoduché a levné velikonoční menu! Budeme servírovat krůtí nebo kuřecí prsa s kopřivovou nádivkou a velikonočními bramborami a citrónového zajíčka. V akci nakoupíme skoro vše potřebné – krůtí prsa (supermarket) nebo kuřecí (hypermarket), velikonoční barevné brambory, vajíčka ve víkendové akci, mléko, mouku. Pro kopřivy se vypravíme ven. Aktuální letáky akcí v Albertu najdete zde.

Koupili jsme v akci:
Krůtí prsa cca 700 g               149,90 (199,90) cena za 1 kg
Kuřecí prsa cca 700 g            109,90 (175,00) cena za 1 kg
Velikonoční barevné brambory 1 kg 19,90 (24,90)
Vejce 10 ks                             19,90 (32,90)
Mléko 1 l                                 14,90 (24,90)
Hera 250 g                              9,90 (21,90)
Mouka hladká                         10,90 (13,90)
Recepty:

Velikonoční kopřivová nádivka
5 rohlíků – 5 vajec – 150 ml mléka – mladé kopřivy – máslo 20 g – pepř, sůl
Vyrazíme na zahradu, do parku kam nechodí psi, nebo k lesu na mladé kopřivy. Pokud nechceme, aby nás ruce brněly ještě dva dny, nezapomeneme rukavice. Domů přineseme dvě pořádné hrsti. Pokud nechceme kopřivy, dáme do nádivky třeba listovou petržel nebo špenát.
Žloutky oddělíme od bílků a dáme do mísy. Přidáme mléko, tři špetky soli, trochu čerstvého pepře a posekané kopřivy (úplně mladé posekáme celé, jinak nejprve obereme listy). Vše promícháme nebo prošleháme. Rohlíky nakrájíme na střední kostičky a promícháme se žloutkovou směsí, kterou necháme vpít se do rohlíků.
Mezitím si s bílků ušleháme sníh a ten pak opatrně lehce promícháme s ostatním.
Nádivkou naplníme drůbeží prsa a zbytek uložíme do vymaštěné zapékací mísy a uhladíme, navrch položíme pár tenkých plátků másla. Pečeme v troubě nejprve zakryté podle následujícího receptu.

Krůtí nebo kuřecí prsa s kopřivovou nádivkou a barevnými velikonočními bramborami (4 porce)
Krůtí prso nebo kuřecí prsa cca 700 g – velikonoční kopřivová nádivka – máslo 20 g – pepř, sůl
Troubu si předehřejeme na 150°C.
Barevné brambory (v balení jsou žluté, červené a fialové) omyjeme a dáme vařit v osolené vodě ve slupce.
Ostrým nožem do prsou nařízneme kapsu a vyplníme připravenou nádivkou. Kapsu zavřeme zpět a přichytíme párátky. Osolíme, opepříme, dáme do zapékací misky, navrch položíme plátek másla a zakryjeme.
Pečeme společně s nádivkou v samostatné míse podle předchozího receptu 1 hodinu (krůtí prso hodinu a půl). Nádivku po půl hodině odkryjeme a zvýšíme teplotu na 180° a necháme dopéct na zlatavou kůrku. Na uvolněné místo po nádivce můžeme už dát péct velikonočního zajíčka podle následujícího receptu.
Na posledních 5 minut pečení masa pečeme odkryté na 200-220°C.
Mezitím uvařené brambory oloupeme a nakrájíme a budeme rovnou podávat, nebo je ještě mírně orestujeme na pánvi na olivovém oleji, kam na konec přidáme posekanou listovou petržel. Místo brambor můžeme také použít upečenou nádivku, kterou mírně přelijeme výpekem z masa.

Citrónový velikonoční zajíček (nebo beránek)
2 vejce – 90 g cukru – 100 g másla (nebo Hery v akci) + na vymazání formy – 75 g hladké mouky – 1 citron
Suroviny stačí na malou formu zajíčka, pokud pečeme například beránka, vše zdvojnásobíme.
Troubu si předehřejeme na 180°C nebo budeme zajíčka péct společně s ostatním.
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Máslo si rozpustíme. Citron důkladně omyjeme a nastrouháme z něj žlutou kůru a vymačkáme šťávu z poloviny citronu.
Do žloutkové pěny po troškách střídavě přidáváme rozpuštěné máslo a mouku. Na závěr přidáme citronovou kůru a šťávu a opět důkladně promícháme.
Nalejeme do vymazané formy a dáme do trouby péct na 30 minut (malá forma) nebo 40 (větší forma).
Po upečení vyndáme a necháme vychladnout zhruba 30 minut. Vyklopíme a podáváme, případně můžeme ještě udělat bílkovou cukrovou polevu, kterou necháme zatuhnout.

Dobrou chuť!

A1 A2 B2 C1 C2

1 COMMENT

One thought on : Leták Albert 1.4. – 7.4.2015 – Velikonoční menu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *