Home / Uncategorised / Leták Globus 16.4. – 22.4.2015
17 April, 2015

Leták Globus 16.4. – 22.4.2015

Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Z aktuálního akčního letáku Globusu si nemůžeme nechat ujít především čerstvé pstruhy, takže tento týden uvaříme pstruhy s omáčkou se španělským salámem chorizo, závitky z grilovaného lilku a čerstvého sýra jako předkrm a domácí masovou paštiku z vepřového boku. V akci na tyto jednoduché a výtečné recepty najdeme pstruhy, vepřový bok, lilky i lučinu. Letáky Globusu najdete zde.

Koupili jsme v akci:
Pstruh čerstvý kuchaný 4 kusy (cca 1 kg)              169,- (219,-)
Vepřový bok s kostí cca 2 kg                                  59,- (89,-) cena za 1 kg
Lilek cca 0,5 kg                                                       29,90 (49,90) cena za 1 kg
Lučina bez příchuti 2x 100 g                                   16,90 (19,90) cena za 1 ks

Recepty:

Lilkové závitky s čerstvým sýrem a sušenými rajčaty
2 menší lilky – čerstvý sýr (Lučina) 200 g – sušená rajčata v oleji 100 g – bazalka – olivový olej – pepř, sůl
Lilky opláchneme a nakrájíme podélně na tenké plátky. Pokud máme vroubkovanou pánev nebo gril, je ten správný čas je použít, jinak použijeme běžnou pánev. Plátky lilku pokapeme olivovým olejem a zprudka je opečeme na pánvi nebo grilu, zhruba 2 minuty z každé strany.
Sušená rajčata nakrájíme na malé kousky, stejně tak i bazalku. Přidáme do misky k Lučině a přilijeme 1 lžíci oleje od rajčat (nebo olivový). Opepříme a vidličkou důkladně promícháme. Podle chuti dosolíme.
Směs z Lučiny natřeme na ogrilované plátky lilku a zabalíme je do sebe. Spíchneme párátkem a až do podávání necháme v chladu v lednici.

Pstruh s omáčkou z choriza a divokou rýží (4 porce)
Pstruh duhový 4 ks – chorizo (španělský salám) cca 200 g – 1 cibule – 2 stroužky česneku – olivový olej – 2 rajčata nebo lžíce rajčatového protlaku – snítka rozmarýnu, tymiánu, 1 bobkový list – pepř, sůl – rýže
Rýži dáme vařit v osolené vodě (stejné množství vody jako rýže plus trocha navíc) na nejmenší plamen pod pokličkou. Troubu si předehřejeme na 210°C.
Pstruhy dočistíme, opláchneme a otřeme papírovou utěrkou. Mírně posolíme a dáme na pánev na dvě lžíce olivového oleje zprudka opéct z obou stran (zhruba 2-3 minuty z každé strany). Mezitím si nakrájíme zhruba 150 g choriza na malé kostičky, stejně tak nadrobno pokrájíme cibuli a česnek. Opečené pstruhy opatrně přendáme do zapékací mísy a zakryjeme je.
Do pánve po pstruzích dáme chorizo, cibuli, česnek, byliny a protlak nebo posekaná rajčata. Opepříme, pokud jsme použili protlak, přilejeme malý šálek vody. Necháme zvolna vařit zhruba 15 minut, poté vyndáme byliny a omáčku prolisujeme nebo rozmixujeme.
Omáčku přelijeme přes pstruhy a dáme zakryté dopéct v troubě asi 5 až 10 minut.
Podáváme s rýží, můžeme dozdobit kolečkem choriza.

Domácí masová paštika z vepřového boku (zhruba 4 skleničky)
Vepřový bok 1,5-2 kg – 5 stroužků česneku – 4 snítky tymiánu – sůl
Troubu si předehřejeme na 130°C. Kůži na vepřovém boku nařízneme jako šachovnici o rozestupech zhruba 2 cm. Česnek oloupeme a utřeme. Tymián, česnek a sůl důkladně vetřeme do naříznuté kůže a kolem dokola masa. Maso přendáme kůží nahoru do vysokého pekáče nebo zapékací mísy, podlijeme sklenicí vody a zakryjeme. Dáme péct do trouby na zhruba 5 hodin.
Po upečení (maso odpadává po vláknech) dáme vidličkou stranou pečenou kůži a obereme libové i tučné maso a přendáme do misky, kde jej tyčovým mixérem krátce rozmixujeme.
Poté směsí plníme připravené skleničky na zavařování, navrch nalijeme trochu vypečeného sádla jako špunt. Před zavřením můžeme ještě ozdobit malou snítkou tymiánu.
Zavřeme a otočíme dnem vzhůru do vychladnutí. V lednici nám takto připravené paštiky vydrží pár týdnů, nebo můžeme sklenice zavařit a pak nám vydrží o hodně déle.

Dobrou chuť!

A1 A2 B1 B2 C1 C2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *