12 March, 2015
Leták Kaufland 12.3. – 18.3.2015
Comments : 1 Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: akce, clafoutis, kaufland, kiwi, koláč, leták, mušle, panenka, slávky
Z aktuálního akčního letáku Kauflandu tento týden uvaříme belgické mušle s hranolky, vepřovou panenku plněnou bylinkami a koláč z kiwi (clafoutis). V akci na to koupíme panenku, mušle (slávky), anglickou slaninu, bílé víno, kiwi, majonézu, jarní cibulku a řeřichu. Nákupem podle letáku takto ušetříme nejméně 179 Kč.
Koupili jsme v akci:
Vepřová panenská svíčková cca 0,5 kg 179,- (226,-) cena za 1 kg
Anglická slanina plátky 2x 100 g 14,90 (22,90) cena za 100 g
Slávky 2 kg 119,- (149,-) cena za 1 kg
Víno bílé Müller Thurgau 0,75 l 73,90 (129,-)
Kiwi 6 ks 3,90 (5,90) cena za ks
Majonéza 240 ml 13,50 (19,90)
Cibulka jarní 2 ks 9,90 (12,90) cena za ks
Řeřicha 7,90
Recepty:
Belgické (vlámské) mušle s hranolky (4 porce)
Mušle (slávky) 2 kg – 3 řapíky celeru – jarní cibulka 2 svazky – 1 šalotka velká – bílé suché víno 1 dcl – petržel listová ½ svazku – 30 g másla – hranolky (nebo brambory typu C) – majonéza – pepř
Pokud máme hranolky do trouby nebo do fritézy, dáme je péct podle návodu.
Mušle očistíme nejlépe drátěnkou, prasklé a otevřené vyhodíme. Celer a bílé konce cibulky pokrájíme na kolečka, šalotku nahrubo.
V hrnci dáme rozehřát máslo, poté přidáme celer, šalotku a cibulku. Restujeme zhruba 3 minuty.
Přidáme slávky, zalejeme vínem a promícháme. Opepříme čerstvě namletým pepřem. Vaříme a občas promícháme, dokud nejsou všechny mušle otevřené. Po uvaření přidáme posekanou petržel a promícháme.
Podáváme s hranolky a majonézou.
Vepřová panenka plněná bylinkami ve slanině (4 porce)
Vepřová panenka cca 0,5 kg – anglická slanina 200 g – řeřicha ½ plata – petržel listová nebo kudrnka – dijonská hořčice 1 lžíce – česnek 2 stroužky – olivový olej 2 lžíce – pepř – sůl – karotka 1 svazek – 1 kedlubna – lžička másla
Česnek utřeme nebo prolisujeme, petržel a řeřichu posekáme najemno. Vše smícháme s hořčicí.
Panenku nařízneme shora a řez naplníme směsí bylin s hořčicí a česnekem. Zavřeme zpět a celou panenku obalíme plátky slaniny, které necháme navazovat (překrývat se na koncích). Zpevníme provázkem na pečení, bavlněnou nití nebo alespoň párátky.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej a panenku v slanině ze všech stran opečeme. Opepříme, podlijeme vodou (zhruba 50-100 ml) a pod pokličkou na mírném plamenu necháme pozvolna táhnout 20 minut.
Zeleninu (mrkev a kedlubnu) oloupeme a očistíme a dáme na trochu másla a zhruba 50 ml vody dusit pod pokličkou. Po zhruba 5 minutách varu odstavíme a osolíme.
Panenku necháme pod pokličkou dojít alespoň 5 minut po vypnutí plotny.
Krájíme na silné plátky, podléváme šťávou a podáváme s dušenou zeleninou.
Clafoutis z kiwi (ovocný koláč)
6 ks kiwi – 6 ks vajec – 100 + 20 g cukru – 250 ml smetany ke šlehání – 50 g másla – 3 lžíce hladké mouky
Troubu si předehřejeme na 180°C. Porcelánovou nebo dobře těsnící dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme cukrem.
Vejce utřeme do pěny se 100 g cukru, poté vmícháme 3 lžíce mouky a smetanu ke šlehání.
Mezitím si připravíme kiwi: oloupeme je a nakrájíme na měsíčky. Do vysypané formy klademe polovinu kiwi, zalejeme připravenou směsí vajec, cukru a smetany. Navrch vyskládáme zbytek kiwi.
Dáme péct do trouby. Po 20 minutách snížíme teplotu na 150°C a formu zakryjeme alobalem, aby se nám koláč nepřipékal svrchu. Pečeme dalších 20 minut.
Po upečení necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. Koláč podáváme teplý nebo studený, můžeme doplnit šlehačkou.
Dobrou chuť!
One thought on : Leták Kaufland 12.3. – 18.3.2015
Pingback: Sendviče s kiwi a uzeným lososem a zapečené kiwi s krémem - Vaříme chytře