20 May, 2015
Lilková musaka a rané brambory s kozím sýrem – leták Lidl
Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: akce, brambory, dort, kozí, leták, Lidl, lilek, mleté, musaka, rajčata
Leták Lidlu nám přináší řecké speciality, uvaříme tedy musaku, ale trochu jinak. Také využijeme akci na kozí sýr ve slaném nálevu, z kterého uděláme jednoduchý bramborový dort s kozím sýrem. V akci najdeme na tyto recepty kozí sýr, mleté maso, rajčatovou omáčku s lilkem a olivový olej z kalamat. Letáky Lidlu najdete zde.
Koupili jsme v akci:
Mleté maso mix 1000 g 99,90
Rajčatová omáčka s lilkem 49,90
Kozí sýr 400 g 99,90
Olej z oliv kalamata 500 ml 129,-
Recepty:
Bramborový dort s kozím sýrem a pažitkou (4 porce)
1 kg raných brambor – kozí sýr 400 g – pažitka nebo rukola, případně baby špenát – 30 g másla – 3 lžíce olivového oleje – 1 lžíce bílého vinného octa – pepř, sůl
Brambory omyjeme a dáme vařit ve slané vodě zhruba 25 minut podle velikosti. Mezitím si připravíme středně velkou zapékací mísu, kterou vymažeme máslem. Vybereme si zapékací mísu, která se nám vejde do vodní lázně z vysokého pekáče nebo velké mísy. Uvařené brambory necháme vychladnout.
Troubu si předehřejeme na 200°C a dáme do ní připravit vodní lázeň, do které poté dáme zapékací mísu s bramborami.
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky zhruba půl centimetru silné. Třetinu z nich vyskládáme do vrstvy do zapékací mísy, mírně osolíme a opepříme. Přidáme vrstvu z jedné poloviny na plátky pokrájeného kozího sýra. Opakujeme tento postup, končíme vrstvou brambor, na kterou dáme zbylé máslo.
Dáme zapéct na 40 minut ve vodní lázni (takto se nám nebude bramborový dort připalovat odspodu a půjde lehce vyklopit).
Mezitím si z olivového oleje, octa, trochy pepře a soli připravíme vinaigrettu, tedy zálivku, nejlépe důkladným protřepáním ingrediencí například v malé zavřené zavařovací sklenici.
Po upečení dort ve formě obrátíme na talíři a vyklopíme. Opatrně sundáme zapékací mísu, dozdobíme posekanou pažitkou, rukolou nebo lístky čerstvého špenátu. Jednotlivé porce pak přelijeme připravenou zálivkou.
Lilková musaka po porcích (4 porce)
2 větší lilky – 500 g mletého masa – 1 velká cibule – 3 stroužky česneku – oregano (2 lžičky) – paprika sladká mletá (1 lžička) – 2 velká rajčata – rajčatová omáčka s lilkem – olivový olej – pepř, sůl
Ve velkém hrnci dáme vařit osolenou vodu. Lilky omyjeme, seřízneme konce a podélně rozkrojíme na čtvrtiny, které dáme vařit do připravené vody na zhruba 20 minut, dokud nebudou měkké.
Mezitím si připravíme zapékací formy, ideálně 4 o velikosti jedné porce. Pokud nemáme, použijeme menší vyšší formu. Tu vymažeme olivovým olejem.
Cibuli i česnek pokrájíme na drobné kostičky a ve vyšší pánvi dáme orestovat na troše olivového oleje. Poté přidáme maso, oregano, sůl, pepř, papriku.
Troubu si předehřejeme na 150°C.
Uvařené lilky dáme odkapat a postupně z nich opatrně sloupneme slupku, kterou dáme mírně osušit na papírovou utěrku. Dužinu lilků necháme dále okapat a poté ji pokrájíme (pokud je to třeba) a přidáme k masové směsi. Dusíme na mírném plamenu asi 10 minut.
Slupkami lilku vysteleme dno a okraje zapékacích mís, kus necháme vždy přesahovat ven. Masovou směs dáme na cedník a necháme okapat, mírně protlačíme. Touto sušší směsí pak plníme zapékací formy zhruba 0,5-1 cm pod okraj. Převislé kusy slupek lilku přehneme na masovou směs a uzavřeme tak zapékací misky.
Dáme zapéct na 15 minut, pokud pečeme v jedné míse tak na 20 minut. Po upečení necháme chvíli vychladnout a na talíři překlopíme a vyklopíme.
Mezitím si spaříme rajčata, oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Pokud použijeme hotovou rajčatovou omáčku, máme hotovo. Případně můžeme vzít okapanou šťávu z masové směsi a přidat do ní v rendlíku rajčatový protlak.
Podáváme jednotlivé dortíky (nebo nařezané porce, pokud pečeme v jedné míse) vyklopené z forem, posypané kostičkami rajčat, doplněné rajčatovou omáčkou a vařeným bramborem.
Dobrou chuť!