12 October, 2015
Malajský hovězí rendang a pomalu pečená vepřová plec na mrkvi se zeleninovou kaší
Comments : 1 Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: akce, albert, brambory, hovězí, jasmín, kaše, kokos, krk, lepkavá, leták, malajsie, mrkev, padang, rendang, rýže, vepřová plec, žebro
S přicházejícím podzimem se pustíme do pomalé přípravy masa. Tentokrát uvaříme malajský rendang z předního hovězího – jedno z nejslavnějších jídel malajské kuchyně, kde jedna chuť střídá druhou, a také budeme pomalu péct vepřovou plec na mrkvi. Obě masa, která patří k levnějším, ale o to víc chutnějším díky pomalému pečení, najdeme tento týden v akci v Albertu. Letáky najdete zde.
Koupili jsme v akci:
Hovězí přední – krk |
Vepřová plec |
Recepty:
Malajský hovězí rendang s jasmínovou lepkavou rýží (6 porcí)
Potřebný čas: 30 minut příprava + 2 hodiny vaření
Hovězí přední (žebra bez kosti, krk) 800 g – kokosové mléko 300 ml – skořice 5 cm – 3 badyány – 5 hřebíčků – 3 kardamony – 4 stonky citronové trávy (citronely) – 2 lžíce dužiny tamarindu – 6 listů limety (kaffir) – 100 g strouhaného kokosu – cukr 1 lžíce – 3 cm galgánu – 3 cm zázvoru – 5 malých šalotek – 5 stroužků česneku – 12 malých čili papriček – sůl
Začneme přípravou kořeněné pasty ze zázvoru, galgánu, bílých částí citronové trávy, šalotek, česneku a čili papriček, které umixujeme například tyčovým mixérem. Případně si můžeme ušetřit hodně času a použit již hotovou pastu na Rendang Padang, které použijeme zhruba 3 lžíce.
V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje, na oleji rozpálíme kořeněnou pastu a další koření v celku – skořici, hřebíček, badyán a kardamon a necháme rozvonět.
Přidáme na kostky nakrájené maso a zbytek citronely a 1 minutu restujeme.
Zalijeme kokosovým mlékem a dužinou z tamarindu rozpuštěnou v troše horké vody a zbavenou pecek a necháme pomalu vařit maso do měkka.
Mezitím si strouhaný kokos orestujeme nasucho za stálého promíchávání dozlatova – dáváme pozor, aby se nepřipálil.
Přidáme najemno posekané listy limety (kafírové listy, pokud máme sušené, nejprve je zalijeme horkou vodou a poté posekáme), orestovaný kokos a cukr. Necháme dál pomalu táhnout zhruba 1,5 hodiny.
Na závěr dochutíme solí a případně cukrem, podáváme s jasmínovou lepkavou rýží.
Jasmínovou lepkavou rýži připravíme nejlépe na páře podle návodu, ale také se dá lehce dělat v mikrovlnné troubě: 15 minut předem dáme potřebné množství rýže do mísy vhodné do mikrovlnné trouby. Rýži lehce propereme a zalijeme vodou tak, aby byla rýže zcela pod vodou.
Po 15 minutách mísu zaklopíme například talířem vhodným do mikrovlnné trouby a dáme na plný výkon na 12 minut. Zkontrolujeme, jestli je rýže vařená a případně pustíme troubu na další 3 minuty. Takto opakujeme vždy po 3 minutách, případně přidáváme trochu vody, dokud není rýže správně uvařená – celkový potřebný čas se liší podle výkonu trouby a vařeného množství rýže.
Pomalu pečená vepřová plec na mrkvi se zeleninovou kaší (4 porce)
Potřebný čas: 20 minut příprava + 2-4 hodiny pečení + 25 minut vaření
Vepřová plec (nebo kýta) cca 700 g – mrkev 5 ks – česnek 4 stroužky – 1 cibule velká – máslo 125 g – mléko podle potřeby – brambory 1,5 kg – celer bulvový ½ – kmín, sůl, pepř
Troubu si předehřejeme na 100°C. Dvě nebo tři mrkve si očistíme a podélně rozřízneme. Maso jimi po vlákně prošpikujeme. Maso nasolíme a okořeníme pepřem a kmínem. Můžeme maso orestovat ze všech stran na rozpálené pánvi s trochou oleje.
Do zapékací mísy dáme na dno zbylou mrkev pokrájenou na kolečka, cibuli na měsíčky. Na zeleninu položíme maso, podlijeme zhruba půl šálkem vody, zakryjeme a dáme do trouby péct. Maso v troubě nemusíme hlídat, při 100°C se nic hrozného nestane. Pečeme zhruba 4 hodiny, dokud není maso úplně měkké.
Půl hodiny před koncem pečení dáme vařit oloupané a pokrájené brambory s celerem (nebo jinou kořenovou zeleninou, pórkem, řapíkatým celerem, kapustou – podle chuti) v osolené vodě.
Po uvaření vodu slejeme a hrnec vrátíme na stále puštěnou plotnu (odpaří se nám zbylá přebytečná voda). Přidáme máslo a začneme zeleninu šťouchat. Vypneme plamen a podle potřeby přidáváme mléko. Šťoucháme do kaše, nebo použijeme tyčový mixér. Na závěr dochutíme solí, můžeme přimíchat i pažitku nebo petržel.
Maso vyndáme z trouby a necháme v alobalu stranou dojít.
Vypečenou šťávu přecedíme na pánev a zredukujeme – můžeme také mírně zahustit lžící mouky. Na troše másla si také můžeme připravit novou mrkev se zeleným hráškem, které přidáme ke šťávě. Dochutíme solí, maso nakrájíme na plátky přes vlákno a podáváme.
Dobrou chuť!
One thought on : Malajský hovězí rendang a pomalu pečená vepřová plec na mrkvi se zeleninovou kaší
Pingback: Utopenci se zeleninou a pečená vepřová plec se žampionovou omáčkou - Vaříme chytře