5 June, 2016
Nedělní oběd ze tří ingrediencí za půl hodiny – vídeňská roštěná
Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: akce, cibule, globus, hovězí, leták, protlak, roštěná, rýže, vídeňská
Uvařte za půl hodiny a z pouhých tří hlavních surovin skvělý nedělní oběd. Na vídeňskou roštěnou nám totiž stačí jen dobré maso z hovězí roštěné, cibule a rajčatový protlak. Ostatní určitě najdete v lednici nebo ve skříni. Roštěnou i rajčatový protlak můžeme navíc tento týden koupit v akci třeba v Globusu.
Koupili jsme v akci:
Hovězí roštěná |
Rajčatový protlak |
Recepty:
Vídeňská roštěná (5 porcí)
Potřebný čas: 10 minut příprava + 20 minut vaření
Hovězí roštěná cca 1000 g – 2 větší žluté cibule – 1 červená cibule – rajčatový protlak 1 balení – hladká mouka – sádlo nebo máslo a olej – pepř, sůl
Nejprve si v rendlíku rozehřejeme větší množství sádla nebo oleje. 1 žlutou a 1 červenou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a obalíme v mouce tak, aby se kolečka rozpadla na kroužky. Cibulové kroužky usmažíme v sádle, přendáme na papírovou utěrku a dáme například do trouby vyhřáté na 50°C.
Plátky hovězí roštěné mírně naklepeme (nebo více, podle toho, jak je maso vyzrálé), osolíme a opepříme.
Do hlubší pánve přendáme sádlo ze smažení cibulových kroužků nebo použijeme máslo. Roštěnky na pánvi zprudka opečeme z obou stran. Mezitím si připravíme zbylou cibuli – 1 velkou nebo 2 střední pokrájíme na proužky. Roštěnky přendáme z pánve na talíř a místo nich dáme orestovat cibuli.
Jakmile nám cibule začne zlátnout, zaprášíme ji 2 lžícemi hladké mouky, můžeme použít například zbylou mouku z obalování cibulových kroužků. Chvíli restujeme a poté přidáme protlak (pokud máme koncentrovaný protlak, tak bohatě stačí nejmenší konzerva, ale můžeme také použít řídký protlak, kterého dáme také jedno balení).
Do pánve přidáme vodu a vrátíme zpět roštěnky, které necháme v omáčce dodusit doměkka zhruba 15 minut nebo déle, pokud je maso tužší.
Nakonec vaření roštěnky opět na chvíli vyjmeme, omáčku přecedíme, dochutíme podle potřeby solí a pepřem, můžeme ji také zjemnit lžící studeného másla. Dále už omáčku nevaříme a podáváme. Jako přílohu můžeme zvolit dušenou rýži, kterou dáme vařit jako první, než se pustíme do roštěnek.
Dobrou chuť!