11 September, 2015
Roastbeef na barevném pepři s domácí tatarkou a banánový dezertní chlebíček
Comments : 1 Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: akce, banány, chlebíček, dezert, leták, roastbeef, roštěná, tatarka, tatarská omáčka
V Globusu tento týden najdeme v akci hned několik zajímavých surovin, především hovězí roštěnou. Uděláme roastbeef na barevném pepři, který budeme podávat teplý nebo studený s domácí tatarkou. Jako dezert upečeme vláčný banánový chlebíček s čokoládou, na který také nakoupíme skoro vše podle letáku. Leták najdete zde.
Koupili jsme v akci:
Hovězí roštěná 1 kg |
Banány 4 ks |
Máslo |
Mouka celozrnná pšeničná BIO |
Mléko plnotučné |
Řepkový olej |
Rum |
Recepty:
Roastbeef na barevném pepři s domácí tatarskou omáčkou
Potřebný čas: 20 minut příprava + 1 h a 10 minut pečení
Hovězí roštěná 1 kg – máslo 50 g – červený a zelený pepř – 2 žloutky – řepkový nebo slunečnicový olej – vinný ocet bílý 1 lžička – hrubozrnná hořčice francouzská 1 lžička – nakládaná okurka – červená cibule – pažitka – petržel listová – sůl
Troubu si předehřejeme na 160°C.
Odblaněnou hovězí roštěnou obalíme v rozdrceném barevném pepři a nasolíme. Pro lepší tvar ji převážeme provázkem na pečení. Na lžíci másla nebo oleje zprudka na pánvi roštěnou opečeme ze všech stran, zhruba po 2 minutách.
Ještě teplé přendáme například do zapékací mísy, navrch položíme tenké plátky zbylého másla, zakryjeme alobalem a dáme do trouby péct zhruba na hodinu až hodinu a půl, podle chuti.
Po upečení vyjmeme z trouby, sundáme alobal, zakryjeme papírovou utěrkou a necháme 20 minut dojít.
Mezitím si připravíme domácí tatarskou omáčku.
Žloutky ve vyšší misce zasypeme dvěma většími špetkami soli a necháme zesklovatět a ztuhnout. Poté je promícháme a vhodnou metlou nebo tyčovým mixérem začneme šlehat. Postupně přidáváme olej – nejprve tenkým praménkem, poté větším, ale hlavně neustále šleháme.
Pokud nám majonéza nehoustne, začneme znovu s novým žloutkem, ke kterému pak pomalu přiléváme nezhoustlou majonézu. Oleje použijeme zhruba 150 ml. Přidáme lžíci bílého vinného octa, trochu kajenského pepře.
Přidáním najemno posekané půlky cibule, nakládané okurky, pažitky, listové petržele, 2 lžiček francouzské hořčice a například posekaných nakládaných kapar doděláme tatarskou omáčku.
Roastbeef podáváme teplý nebo studený, s lehkým bramborovým salátem nebo jen s pečivem.
Banánový chlebíček s čokoládou
Potřebný čas: 15 minut příprava + 35 minut pečení
4 banány – 50 g třtinového cukru – 50 g bílého cukru – 150 g hladké mouky – 300 ml plnotučného mléka – 3 vejce – 2 lžíce rumu – 30 g másla – 100 g tmavé čokolády – sůl
Troubu si předehřejeme na 210°C.
Oloupané banány nakrájíme na kolečka a na pánvi je zkaramelizujeme s máslem a třtinovým cukrem.
Mezitím si připravíme řídké těsto z mouky, vajec, bílého cukru, mléka a rumu. Přidáme vydatnou špetku soli.
Vymastíme máslem formu na biskupský chlebíček a vysypeme ji moukou.
Banány z pánve přidáme k těstu, přimícháme posekanou čokoládu a vše vylijeme do pečící formy.
Dáme péct na 35 minut.
Podáváme teplé nebo vychladlé, například s vanilkovou šlehačkou a lístky máty.
Dobrou chuť!
One thought on : Roastbeef na barevném pepři s domácí tatarkou a banánový dezertní chlebíček
Pingback: Pomelo v roastbeefu a bylinkové vaječné rolky s uzeným lososem - jednohubky na sváteční stůl - Vaříme chytře