Home / Uncategorised / Špízy z meruněk a vepřové panenky, svěží letní bulgur
9 June, 2017

Špízy z meruněk a vepřové panenky, svěží letní bulgur

Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: , , , , , , , , , ,

Nezralé meruňky v obchodech útočí ze všech stran! Nečekejte, až vám doma na okně někdy možná dozrají. Radši je použijte na vaření tak, jak jsou. Budete k tomu potřebovat už jen vepřovou panenku a dochucovadla, jako přílohu můžete zvolit svěží celozrnný bulgur připravený jako letní kuskus. Meruňky jsou nyní v akci snad opravdu všude, například v Bille, panenku koupíte navíc akčně například o víkendu v Kauflandu.

Koupili jsme v akci:

Meruňky
Vepřová panenka

 

Recepty:

Špízy z meruněk a vepřové panenky

Potřebný čas: 20 minut příprava + 30 minut marinování + 10 minut pečení

1 vepřová panenka – 8 menších málo zralých meruněk – kůra z 1 citronu a 1 limety – 5 lžic třtinového cukru – mletá skořice – 2 lžíce másla (pokud budeme špízy dělat na grilu) – olivový olej, pepř, sůl

Nejprve očistíme, tedy odblaníme, vepřovou panenku a nakrájíme ji na kusy zhruba stejně velké, jako půlky meruněk, které máme. Nakrájené maso dáme do misky, přidáme nastrouhanou kůru z limety a citronu, zhruba dvě lžíce olivového oleje a čerstvě namletý pepř. Necháme marinovat při pokojové teplotě alespoň půl hodiny, zatím nesolíme.

Nezralé meruňky omyjeme, odpeckujeme a rozdělíme na půlky. Pokud máme meruňky větší, uděláme z nich čtvrtky (podle této velikosti také nakrájíme panenku). Třtinový cukr smícháme se skořicí podle chuti a půlky meruněk v něm obalíme. Pokud budeme dělat špízy na venkovním grilu, musíme si je předem mírně připravit – rozpálíme pánev, dáme na ní máslo a na másle necháme půlky meruněk ze dvou plochých stran zprudka orestovat, aby nám cukr zkaramelizoval. Nemučíme je na pánvi moc dlouho, byly by příliš měkké a neudržely by se na špízu.

Připravíme si špejle nebo špízy. Kousky vepřové panenky osolíme podle chuti a napichujeme střídavě na špízy se syrovými meruňkami obalenými v cukru se skořicí (pokud budeme špíz dělat na pánvi) nebo zprudka orestovanými (pro venkovní gril).

Při pečení špízy podle potřeby otáčíme.

 

Svěží letní bulgur

Potřebný čas: 20 minut příprava + 20 minut vaření

Cca 300 g celozrnného bulguru – 1 salátová okurka – 2 rajčata – 1 menší červená cibule nebo 2 jarní cibulky – máta – koriandr – olivový olej – šťáva z citronu nebo limety – pepř, sůl

Bulgur několikrát propláchneme ve studené vodě a vaříme podle návodu. Doměkka uvařený jej slejeme a opět třeba dvakrát propláchneme čistou studenou vodou. Necháme pořádně odkapat.

Mezitím si připravíme zeleninu – okurku oloupeme a vydlabeme ze středu semínka, rajčata vydlabeme také (měli bychom ve směsi bulguru příliš vody). Dužiny okurky i rajčat nakrájíme na kostičky cca 1 cm velké. Cibuli posekáme nadrobno.

Vše přidáme do mísy společně s vychladlým a odkapaným bulgurem, přilijeme jednu nebo dvě lžíce olivového oleje, šťávu z citronu nebo limety (nejdříve zhruba polovinu, pak podle chuti), osolíme, opepříme a přidáme posekané bylinky.

Vše dobře promícháme, případně dochutíme a do podávání necháme v lednici.

Dobrou chuť!

Špízy z meruněk a vepřové panenky, svěží letní bulgur - www.chytrevarime.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *