9 June, 2017
Špízy z meruněk a vepřové panenky, svěží letní bulgur
Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: akce, billa, bulgur, kaufland, kuskus, leták, meruňky, panenka, špíz, svěží, vepřová
Nezralé meruňky v obchodech útočí ze všech stran! Nečekejte, až vám doma na okně někdy možná dozrají. Radši je použijte na vaření tak, jak jsou. Budete k tomu potřebovat už jen vepřovou panenku a dochucovadla, jako přílohu můžete zvolit svěží celozrnný bulgur připravený jako letní kuskus. Meruňky jsou nyní v akci snad opravdu všude, například v Bille, panenku koupíte navíc akčně například o víkendu v Kauflandu.
Koupili jsme v akci:
Meruňky |
Vepřová panenka |
Recepty:
Špízy z meruněk a vepřové panenky
Potřebný čas: 20 minut příprava + 30 minut marinování + 10 minut pečení
1 vepřová panenka – 8 menších málo zralých meruněk – kůra z 1 citronu a 1 limety – 5 lžic třtinového cukru – mletá skořice – 2 lžíce másla (pokud budeme špízy dělat na grilu) – olivový olej, pepř, sůl
Nejprve očistíme, tedy odblaníme, vepřovou panenku a nakrájíme ji na kusy zhruba stejně velké, jako půlky meruněk, které máme. Nakrájené maso dáme do misky, přidáme nastrouhanou kůru z limety a citronu, zhruba dvě lžíce olivového oleje a čerstvě namletý pepř. Necháme marinovat při pokojové teplotě alespoň půl hodiny, zatím nesolíme.
Nezralé meruňky omyjeme, odpeckujeme a rozdělíme na půlky. Pokud máme meruňky větší, uděláme z nich čtvrtky (podle této velikosti také nakrájíme panenku). Třtinový cukr smícháme se skořicí podle chuti a půlky meruněk v něm obalíme. Pokud budeme dělat špízy na venkovním grilu, musíme si je předem mírně připravit – rozpálíme pánev, dáme na ní máslo a na másle necháme půlky meruněk ze dvou plochých stran zprudka orestovat, aby nám cukr zkaramelizoval. Nemučíme je na pánvi moc dlouho, byly by příliš měkké a neudržely by se na špízu.
Připravíme si špejle nebo špízy. Kousky vepřové panenky osolíme podle chuti a napichujeme střídavě na špízy se syrovými meruňkami obalenými v cukru se skořicí (pokud budeme špíz dělat na pánvi) nebo zprudka orestovanými (pro venkovní gril).
Při pečení špízy podle potřeby otáčíme.
Svěží letní bulgur
Potřebný čas: 20 minut příprava + 20 minut vaření
Cca 300 g celozrnného bulguru – 1 salátová okurka – 2 rajčata – 1 menší červená cibule nebo 2 jarní cibulky – máta – koriandr – olivový olej – šťáva z citronu nebo limety – pepř, sůl
Bulgur několikrát propláchneme ve studené vodě a vaříme podle návodu. Doměkka uvařený jej slejeme a opět třeba dvakrát propláchneme čistou studenou vodou. Necháme pořádně odkapat.
Mezitím si připravíme zeleninu – okurku oloupeme a vydlabeme ze středu semínka, rajčata vydlabeme také (měli bychom ve směsi bulguru příliš vody). Dužiny okurky i rajčat nakrájíme na kostičky cca 1 cm velké. Cibuli posekáme nadrobno.
Vše přidáme do mísy společně s vychladlým a odkapaným bulgurem, přilijeme jednu nebo dvě lžíce olivového oleje, šťávu z citronu nebo limety (nejdříve zhruba polovinu, pak podle chuti), osolíme, opepříme a přidáme posekané bylinky.
Vše dobře promícháme, případně dochutíme a do podávání necháme v lednici.
Dobrou chuť!