15 November, 2015
Svatomartinská husí paštika
Comments : 1 Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: husa, játra, paštika, šalotka, svatomartinská, víno
Zbytky pečené nebo konfitované husy využijeme na paštiku, kterou zavaříme, a použijeme, až se nám opět vrátí chuť na husu po svatomartinském hodování. Paštiku uděláme velmi rychle a velmi levně, protože využijeme zbylé maso a vypečené husí sádlo, přidáme jen husí játra (nejlépe ta, která byla přibalená k huse), šalotku a trochu koření a alkoholu.
Koupili jsme v akci:
Husa |
Recepty:
Svatomartinská husí paštika
Potřebný čas: 20 minut příprava + 10 minut vaření
Zbytky pečené nebo konfitované husy s kůží, například stehno – husí játra – husí sádlo – 2 šalotky – 2 snítky tymiánu – stroužek česneku – koňak, portské nebo červené víno (5 cl) – sůl, pepř
Ze zbylé pečené husy obereme maso s kůží a pokrájíme na středně velké kousky. Šalotky posekáme najemno.
Na pánvi rozpálíme pár lžic vypečeného husího sádla a orestujeme na něm šalotku. Po chvíli přidáme osolená a opepřená játra, která jsme nakrájeli na středně velké kusy. Důkladně je orestujeme.
Přidáme najemno nakrájený česnek a listy tymiánu. Místo tymiánu můžeme použít například bobkový list a nové koření. Orestovaná játra zalijeme koňakem, nebo portským či červeným vínem. Necháme odpařit alkohol a vypneme plamen.
Do vyšší sklenice přendáme játra z pánve i s vytvořenou šťávou, přidáme připravené kousky pečené husy. Ideálně tyčovým mixérem vše umixujeme do pasty, kterou poté naředíme sádlem, dokud nedosáhneme řidší paštikové konzistence (sádlo po vychladnutí ztuhne). Sádlo přidáváme po lžicích, paštiku vždy promícháme vidličkou. Podle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem.
Paštiku plníme do menších sklenic a zalijeme vždy pár lžícemi sádla, do kterého dáme větvičku tymiánu. Sklenice zavřeme a zavaříme. Pokud se do paštiky plánujeme pustit v příštím týdnu, tak určitě zavařovat nemusíme a stačí paštiku jen skladovat v chladu.
Dobrou chuť!
One thought on : Svatomartinská husí paštika
Pingback: 3 chody z 1 králíka - Vaříme chytře