23 January, 2016
Utopenci se zeleninou a pečená vepřová plec se žampionovou omáčkou
Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: akce, albert, cuketa, omáčka, plec, rýže, utopenci, vepřové, žampiony
Tento týden můžeme velmi levně nakoupit vepřovou plec, kterou upečeme a budeme podávat s omáčkou ze žampionů. Z akčních farmářských špekáčků uděláme utopence, tentokrát ale ve svěží úpravě se zeleninou. Potřebné suroviny pořídíme například v Albertu.
Koupili jsme v akci:
Vepřová plec |
Sterilované žampiony |
Farmářské špekáčky |
Rýže |
Recepty:
Utopenci se zeleninou
Potřebný čas: 30 minut příprava + 5 minut vaření
Špekáčky 6 ks – 1 menší cuketa (zelená nebo žlutá) – 1 červená cibule – 1 žlutá cibule – sterilované okurky – 1 bio citron – 1 velká mrkev – vařená červená řepa – chilli paprička – mletá červená paprika – čerstvě mletý černý pepř – hořčičné semínko – ocet – sůl
Nejprve si připravíme nálev: v hrnci dáme vařit půl litru vody, přidáme lžíci hořčičného semínka, lžíci soli, 1 dcl 8% octa. Přivedeme k varu a případně dále dochutíme jako lák na okurky. Necháme projít varem cca 5 minut a odstavíme. Necháme vychladnout.
Špekáčky případně oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Mrkev oloupeme a krájíme na tenká kolečka, stejně tak cibuli a sterilovanou okurku. Omytou cuketu a vařenou červenou řepu zhruba na stejně silná kolečka jako špekáčky. Omytý citron nakrájíme na tenká kolečka, pálivou papričku posekáme nadrobno.
Špekáčky zasypeme trochou mleté papriky a čerstvě umletého pepře. S kolečky zeleniny je skládáme na sebe a napichujeme na větší párátko nebo krátkou špejli. Podle chuti občas prokládáme pálivou papričkou.
Vyskládáme do vhodné mísy a zalijeme vychladlým lákem. Uložíme do lednice.
Jelikož máme špekáčky na kolečka, už od druhého dne můžeme podávat.
Pečená vepřová plec se žampionovou omáčkou (4 porce)
Potřebný čas: 10 minut příprava + 10+30 minut vaření + 3 hodiny a více pečení (bez dohledu)
Vepřová plec cca 700 g – 60 g másla – 200 ml smetany ke šlehání – sterilované žampiony (1 konzerva) – 4 šalotky – hladká mouka – sůl, pepř
Vepřové plece koupíme větší kus, který ořízneme a horší části si necháme v mrazáku na guláš nebo mleté. Takto vybraný kus plece ovážeme kuchařským provázkem, aby držel tvar, a důkladně nasolíme a opepříme.
Troubu si rozehřejeme na 120°C. Na rozpálené pánvi nebo v hrnci maso orestujeme ze všech stran. Zatažené maso přendáme do zapékací mísy na rozčtvrcené dvě šalotky, mírně podlijeme a zaklopíme nebo překryjeme alobalem. Dáme péct pomalu na 100-120°C, alespoň 3 hodiny nebo bez dozoru přes noc, dokud nebude maso křehké.
Pokud máme výpek z restování v hrnci, znovu jej rozehřejeme, přidáme máslo a na něm orestujeme najemno posekanou šalotku. Zaprášíme hladkou moukou a zhruba 2 minuty dále restujeme.
Zalijeme trochou vody, přidáme sterilované žampiony (můžeme i s nálevem). Osolíme a opepříme. Necháme provařit zhruba 15 minut.
Do omáčky přidáme smetanu, a pokud už máme pečené maso, i výpek z něj. Omáčku dochutíme octem a případně solí a pepřem.
Maso vymotáme z provázku a krájíme na plátky, které zalijeme žampionovou omáčkou a podáváme s rýží, nebo například s noky z krupicového odpalovaného těsta.
Dobrou chuť!