22 December, 2016
Vánoční kuba s liškami a třený vaječný koňak
Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: houby, koňak, kroupy, kuba, vaječný, vánoce, vejce
Naskočte do vánočního vlaku nebo přitopte pod kotlem, pokud v něm už jedete! Připravte si várku třeného vaječného koňaku, abyste měli dost sil na přípravu celé vánoční tabule, na které nesmí chybět kuba, letos třeba s liškami. Na obojí potřebujete jen pár ingrediencí a trochu času.
Koupili jsme v akci:
Rum tuzemský |
Recepty:
Třený vaječný koňak
Potřebný čas: 20 minut
10 vaječných žloutků – 0,4 l 12% smetany – 0,25 l tuzemského rumu – 1 vanilkový lusk – 300 g cukru krupice nebo moučky, špetka soli
Nejlépe necháme mixér, aby za nás všechnu práci udělal. Pokud tu možnost nemáme, vystačíme si s metlou.
Žloutky utřeme s cukrem, vyškrábnutou vanilkou a špetkou soli do husté krémovité pěny. Pak už je to lehké – podle chuti přidáváme smetanu a rum, dokud nedosáhneme oblíbené konzistence a obsahu alkoholu.
Skladujeme v lednici.
Vánoční kuba s liškami
Potřebný čas: 25 minut vaření + 10 minut pečení
300 g ječných krup – 200 g mražených lišek – 2 lžíce husího sádla – 2 velké stroužky česneku – 1 šalotka – 0,5 l vývaru hovězího, kuřecího nebo zeleninového – kmín, majoránka, pepř, sůl
Kroupy důkladně propereme ve studené vodě a dáme vařit ve slané vodě s polovinou vývaru. Hlídáme, aby neutekla pěna, a vaříme doměkka.
Mezitím si na pánvi rozehřejeme sádlo a orestujeme na ní dozlatova najemno posekanou velkou šalotku nebo běžnou žlutou cibuli s drceným nebo sekaným kmínem a pepřem. Česnek utřeme a zatím necháme stranou. Pokud máme houby sušené, tak je zalijeme horkou vodou a po nabobtnání přebytečnou vodu vymáčkneme, to samé uděláme i u rozmrazených hub a pak je posekáme na hrubší kousky.
Uvařené kroupy scedíme a přidáme na orestovanou cibuli, následně přidáme houby, česnek, majoránku (zhruba velkou lžičku). Malou chvilku vše orestujeme a podlijeme zbytkem vývaru. Vaříme zhruba 10 minut, často obracíme, aby se nic nepřipékalo ke dnu. Poté odstavíme z plamene a můžeme nechat vychladnout na pozdější dodělání, nebo rovnou pokračujeme.
Před podáváním směs přendáme do vymaštěné zapékací mísy, důkladně uhladíme a zapečeme zhruba 10 minut na 190°C, hlavně shora.
Dobrou chuť!